21 august 2011


8:02
ies din aeroport, ceaţă şi parfumul oraşului. ceaţa porneşte de la marginea aeroportului. suntem ca într-o bulă
ajung la autobusul care mă duce la gară tocmai la timp, tre sa ajung la hauptbahnhof. un tip întreabă ceva în germană câtă vreme eu aştept restul de la soferul jovial. are un tricou galben, fâş şi şapcă de baseball. pe tricou, 6 litere din logo se ivesc în partea dreaptă cum mă uit la el, partea lui stângă, cum se uită la mine. cu litere roşi, b-e-r-g-e-n-b. binecuvântarea iphoneului. scot telefonul să-l pozez, dar deja se îndreaptă spre autobusul care soseşte în spatele celui în care sunt. 
câtă vreme notez gândurile, şoferul întreabă amabil hauptbahnhof, iar fink zdrăngăne cu zor în urechi, imaginându-şi ce ar face cu un milion. am pornit spre hauptbahnhof.



8:22
casele şi străzile îmi aduc un pic a oraşelele de lângă orleans, e dimineaţă, pace şi linişte, pare a fi duminică. trei mini la două străzi. o femeie la joggingul de dimineaţă şi mă gândesc că experienţa a început perfect. linişte şi pace

cafea la starbucks. încă e linişte şi pace. am firimituri peste tot, am tren la 10.52 şi tipii seamănă cu till lindemann. dortmund e adorabil şi călătoria la berlin tocmai a urcat pe lista priorităţilor.
11:00
în trenul care (într-un final) mă lasă la amsterdam fac fotografii la afisajul electronic pe care scrie destinaţia (şi care nu iese în foto). mă întorc spre peron unde stau doi copii şi un bărbat pe o bancă. îmi place lumina dimineţii de pe ei. îi pozez şi aud din dreapta mea, de la un cuplu de nemţi la vreo 60 de ani, cu mini-rucsaci în spate nicht €%#*gessen. sorry? îi intreb cu uşor accent britanic. no photos of people. it is forbittenin in the whole world. no photos, în timp ce ei îşi scot partea de jos a pantalonilor ataşată cu fermoar. au pielea albă şi bocanci de piele maro, identici.
trenul porneşte. 10:52. fix.
12:49
la graniţa cu olanda, cai. un cal frumos, blând, cu coamă galbenă, într-o poiană largă. pe tot drumul, cai şi mori de vânt. nachste station, enschede. s-a înorat, stă să plouă.

13:00
un cer cum n-am mai vazut, în gară. fulgeră în depărtare, în olanda. în spate, senin. gara e parcă pe graniţă. mă uit la ceas când uniformistul fluieră a 12:56. e 23 august, am şi uitat. plouă de-a binelea şi nu ştiu ce e mai încolo de copacii de-afară. schimb trenul, din nou.

Niciun comentariu: